
En opskrift hvor honning ikke indgår, men som åbner mange døre til honning opskrifter – & en masse andre selvfølgelig
Opstart:
- 100g vand
- 80g hvedemel
- 20g fuldkornshvedemel
Fodring:
- 20g surdej
- 100g vand
- 80g hvedemel
- 20g fuldkornshvedemel

- I et glas røres vand, hvedemel og fuldkornhvedemel sammen. Vælg et glas med god størrelse, så der er plads til surdejen kan boble op, jeg bruger Weck glassene på 500ml
- Når det er rørt godt sammen, sættes låget løst på (bruges Weck skal låget blot lægges på uden gummiring). Alternativt kan man lægge et stykke stof over med en elastik om. Sæt glasset et lunt sted i køkkenet
- Surdejen røres morgen og aften – Det tager typisk 3-4 dage at få gang i en surdej. Den bobler ofte op på anden dagen, men den er ikke klar endnu! Når den dufter syrligt og bobler, så er den ved at være klar til fodring
- 20g af den boblende surdej blandes med 100g vand, 80g hvedemel og 20g fuldkornsmel. Det skal røres godt ud til der ikke er flere klumper af mel, så sættes den tilbage det lune sted.
- De næste 14 dage gentages denne process hver morgen og aften. Surdejen skal gerne begynde at hæve op til dobbelt størrelse efter hver fodring. Det surdej der hældes fra skal kasseres, den er endnu ikke stærk nok til at bage med.
- Når den hæver pålideligt op efter hver fodring, og når en lille skefuld surdej kan flyde i en skål vand, er den klar til brug
- Herefter kan fodringsmængden justeres efter behov – Jo mere surdej i hver fodring, jo hurtigere er den klar, mindre mængder giver en langsommere hævning, men også en længerevarende peak – Altså vindue hvor den er klar til at bage med. Jeg fodrer gerne min surdej så den er meget tyk (mere mel end vand), den synes mere stabil med denne fodring, men hver surdej har sit eget temperament, så man skal bruge lige tid på at lære den at kende.
Alt efter hvor ofte surdejen kommer i brug kan den enten stå fast på køkkenbordet, hvor den skal fodres dagligt, eller den kan stilles på køl og fodres ved behov. Da jeg bager flere gange ugentligt står min fremme – I sommermånederne fodrer jeg morgen og aften, i vinter-månederne ofte kun om aftenen. Tager vi på ferie eller kommer der uger hvor jeg ikke får bagt, fodres den og stilles på køl. Når den skal i brug igen fodrer jeg den op 1-2 gange, så er den klar igen.
Vil surdejen alligevel ikke lykkes, eller vil du springe ventetiden over? Send en besked, så sørger jeg for en sjat surdej til dig fra min egen – Klar til afhentning og klar til brug ☺️





Der er endnu ingen kommentarer