
De kolde vintermåneder byder på lidt af hvert – Fire cider er en fantastisk immunforsvars booster, som giver varme og smag!
- 500ml æblecidereddike
- 1-2 løg eller rødløg
- 1-2 hele hvidløg
- 1 stort stykke ingefær
- 2 chilier
- Et par cm peberrod, revet
- 1 øko citron
- 1 øko appelsin
- 2 stilke frisk rosmarin
- 2 stilke frisk timian
- 1 tommel gurkemeje
- En håndfuld hyben
- En spsk hele peberkorn eller rosenpeber
- 2-4 spsk honning

- Find et glas med låg – en 1-1,5l pantent glas er perfekt.
- Skær rødløgene i skiver eller kvarte, skræl hvidløgene, skær ingefæren i skiver og smid det hele op i glasset sammen med chilierne.
- Tilsæt de andre ingredienser, og prop glasset så meget som muligt – Tilsæt gerne flere ingredienser til glasset er fyldt
(Er der nogle ingredienser du ikke kan lide undlader du dem, og er der andre ting du godt kan, tilføjer du, det er opskriften uden regler! Min grund opskrift ser ud som ovenover, så tilføjer jeg krydderurter mm. efter season og behov*)
- Hæld æblecidereddike over til det dækker, og sætte låg på glasset. Glasset skal stå mørkt og ikke i direkte sollys i mindst et par uger, gerne en måned – Vend glasset ind i mellem eller skub tingene ned hvis de kommer over æblecidereddiken.
Nogle gange bliver hvidløgene blå, det er helt normalt!
- Når den har trukket færdig, hældes blandingen på flaske igennem en si. Smag til med honning – Nogle fireciders har brug for mere end andre. Opbevar det fortsat væk fra direkte sollys
*Eksempler på andre gode ingredienser: Kanel stang, tranebær, estragon, oregano, hyldebær (giv dem et hurtigt opkog), nælder, rødbede, aronia bær, brombær, enebær, nellikker, kardemomme, tørrede hindbærblade – For blot at nævne nogle stykker!
Man kan også erstatte de friske kydderurter med tørrede, men jeg foretrækker altid at bruge friske når det er muligt
Tag en spsk fire cider om dagen for at booste dit immunforsvar, eller brug den som en frisk dressing til salaten. Jeg bruger den også gerne i madlavningen for at give smag til sovsen eller mariner grøntsager.
Undlad evt peberrod, skrue lidt ned for løg og chili, tilsæt en masse af sommerens aronia bær & brombær og skrue op for honningen for en mildere fire cider som også kan spises af børnene
Fire cider er en fermentering lavet på æblecidereddike, det kan derfor holde sig i hvert fald et år i skabet – Også længere

Der er endnu ingen kommentarer