Fudge; en sød, blød, karamel agtig bid der smelter i munden. Hjemhørende i de kolde vintermåneder, med lune sokker og godt selskab

  • 210 g farin
  • 360 g rørsukker
  • 250 ml fløde 48%
  • 50 g honning
  • 1 tsk flagesalt (plus lidt til drys)
  • 1 vaniljestang
  • 90 g smør
  • Sukkertermometer (vigtig)

Opskriften kan nemt halveres, da det bliver til ret meget fudge – Men fudge kan også med fordel skæres ud og løsfryses, så har man også til de uventede gæster


Gik der noget galt?

Fudgen blev blød og satte sig ikke: Den nåede nok ikke op på 115° i gryden – Smide fudgen tilbage i gryden, varm op til 115°, lad den køle til 50° og røre den igen, altså alle trin igen minus smørret

Fudgen skiller når den røres, så smørret ikke blandes med sukkermassen: Den kom nok over 115° i gryden – Fixet er den samme, smid den tilbage i gryden og starte forfra, vær vaks over temperaturen, og fjern den evt ved 112°

Fudgen er krystalliseret: Sukkeret blev nok ikke helt oplyst tidligt i processen – Smid den i gryden og varme den forsigtigt op med grundigt omrøring inden den varmes op igen på ny.

Blev den for chewy, eller smuldret den i stedet efter nogle timer på køl? For chewy betyder ikke nok omrøring i sidste stadie, smuldrende betyder overrørt. Heldigvis smager det godt alligevel, men er man ikke tilfreds starter man den bare forfra igen.

Skete der noget helt 5.? Op i gryden med den. Det kan være svært lige at ramme alle punkterne helt præcist, og meget af det handler om “du ved det når du ved det”. Heldigvis kan den oftest reddes ved at starte den forfra, uden at man skal handle alle ingredienserne igen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er endnu ingen kommentarer