Et blødt brød med fint, tynd skorpe, perfekt til madpakker og frokost sandwiches. Den bliver da også bagt 2 -3 gange om ugen herhjemme, og den kan næsten ikke slå fejl.

  • 150g aktiv surdej
  • 350g vand
  • 20g honning
  • 20g olivenolie
  • 100g fuldkornshvedemel
  • 50 g havregryn
  • 350g mel
  • 9g salt


  • 09:00 Dejen røres sammen
  • 09:30 Salt tilsættes, første fold
  • 10:00 Coilfold
  • 10:30 Coilfold
  • 11:00 Coilfold

  • 16:00 Dejen foldes og lægges i brødform

  • 17:30 Brødet sættes i ovnen

  • 18:00 Låget tages af, temperatur sættes ned til 180° 

  • 18:15 Brødet tages ud af ovnen

Efter flere forsøg med poser, kasser, viskestykker mm., må jeg sande at den bedste måde at opbevare surdejsbrød, især sandwichbrød, er i beewraps/bivokspapir. Det holder brødet friskt og blødt, og kan sagtens bevare brødet perfekt i op til en hel uge, hvis ellers brødet ikke var spist længe inden!

Psst – Er hverdagen travl og tiden træng? Dette brød har som sagt svært ved at slå fejl – Smider man dejen sammen (+ salt) som det første om morgenen når man vågner, og giver den et enkelt, grundigt coil fold session lige inden man træder ud af døren, er den klar til at vippe ud og komme i brødform når man kommer hjem. Så skal den bare hæve i formen, og bages. Den bliver ikke helt så perfekt som med den lange metode, men ingen herhjemme har opdaget det når jeg er løbet tør for tid, eller har glemt at bage dagen forinden.

Der er som sagt et brød der har svært ved at slå fejl – Glemmer man at folde efter 2 coil folds, kommer hverdagen i vejen og den står til bulk fermentering for længe, eller glemmer man den i brødformen en time for længe (alle situationer er sket, flere gange, herhjemme) bliver det altså stadig til et fint brød, så bag den alligevel. Den egner sig egentlig ikke til kold fermentering, men har man glemt den, og klokken er pludselig blevet midnat, så smid den i køleskabet og bag den dagen efter. Klart, den bliver bedst når man følger opskriften, men livet er altså bare ikke altid egnet til lange opskrifter, og så er det rart med et brød der er lidt mere tilgivende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ingen kommentarer endnu